Daniel Solander

skyltar pita.se

Skyltar utmed Solanderleden. Bild lånad från Piteå kommun.

I slutet av augusti invigdes Solanderleden, en vandringsled från Kallax i norr till Jävre i söder. Genom skog och öppna slätter, över berg och slingrande älvar går leden genom vacker natur som bjuder på både sevärdheter och boendemöjligheter.
Men vem var då denne Solander som gett vandringsleden dess namn?

Daniel Solander kan nog anses vara en doldis, men i botaniska kretsar är han vida känd. Med en bakgrund som blomsterkungen Carl von Linnés lärjunge seglade han jorden runt med den kände kaptenen James Cook där han på sina resor dokumenterade växter och djur.

Solander byst national museum australia

Daniel Solander.
Bild lånad från National museum Australia.

Men för att ta det hela från början så beger vi oss till Öjebyn år 1733. Den 19 februari föddes Daniel i ett prästhem där ämbetet gått i släkten då även farfadern var präst.
Daniel utbildade sig vid Piteå trivalskola och var en mycket duktig elev vilket banade väg för vidare studier i Uppsala. Vid 17 års ålder kom han att studera naturalhistoria för den kände Carl von Linné.

Linné, som under sin Lapplandsresa år 1732 stannat några nätter i prostgården hos Daniels farfar, kom därefter att bli en god vän till familjen. Daniel förälskade sig också i Linnés äldsta dotter Elisabeth Christina, men romansen fick ett slut då han efter studierna i Uppsala flyttade till England.

 

solander national museum australia

Daniel Solander.
Bild lånad från National museum Australia.

Det var också i England som startskottet för Daniels botaniska resa började. Då engelska vetenskapsmän länge velat få över Linnés lärjungar till ön för att lära ut klassificeringssystemet av växter – Systema naturae, gick uppgiften slutligen till Daniel som reste över i april år 1759. I England lärde han känna många inflytelserika personer och blev år 1762 invald i Royal Society (engelska Vetenskapsakademien). Han kom även att jobba vid British Museum.
Då Royal Society under år 1768 organiserade en expedition till Tahiti för att dokumentera planeten Venus passage framför solen var Daniel en av deltagarna. Tillsammans med kapten James Cook och den engelske botanisten Joseph Banks kom expeditionen också att besöka Rio de Janeiro, Australien och Nya Zeeland där en liten ö vid sydöns spets blev uppkallad efter Daniel – Solander Island.

mapcarta.com

Solander Island. Bild lånad från mapcarta.com

Världsomseglingen tog nästan totalt två år och 10 månader. Under den tiden hade Solander samlat in många okända växter, men också studerat nya insekter, känguruer, fiskar och många andra djur.  Väl tillbaka i England blev mottagandet av Solander och expeditionsmedlemmarna varmt och hjärtligt. Som hyllade hjältar anlade de London och berömmelsen lät inte vänta på sig. Många botaniker reste till London för att studera hans verk och Daniel kom också att ingå i den brittiske konungens audiens.
Solander blev engelsk medborgare och bodde resten av sitt liv i London. Han sysslade med botanik och gjorde också expeditioner till exempelvis Island. Hans verk kom aldrig att publiceras, men blev en grundsten i andra botanikers forskning.

Efter ett slaganfall den 13 maj år 1782 avled han och begravdes på den svenska delen av kyrkogården Brookwood Cementary, ca 6 mil sydväst om London.

solanderparken danielsolander.se

Solanderparken i Öjebyn. Bild lånad från danielsolander.se

För att hylla den kände botanikern finns i Öjebyn en park i närheten av den gård där han en gång föddes. På den ca 2 000 kvadratmeter stora Solanderparken finns växter inspirerade av den Lapplandsresa som Carl von Linné genomförde i början av 1730-talet samt det vågformade stenmonumentet “Solanders stenar” med tillhörande jordglob likt en symbol för Solanders världsomsegling.

Solandra wikipedia

Solandra, en blomma uppkallad efter Daniel Solander. Bild lånad från wikipedia.

Förutom parken har han också fått en växt uppkallad efter sig – Solandra från potatisfamiljen Solanaceae,  för att inte tala om den vandringsled som nu är färdigställd mellan Jävre och Kallax. En liknande vandringsled finns också i Australien – Solander track. Det finns också ett flertal platser i Australien som uppkallats efter pitesonen Daniel Solander.

solander track wildwalks.com

Solander Track i Australien. 
Bild lånad från wildwalks.com.

 

Vid tangentbordet:
Erica Duvensjö

 

Läs mer om Daniel Solander på:

Uppsala universitet – http://www2.linnaeus.uu.se/online/lvd/5_4.html

Nationalmuseum Australia: http://www.nma.gov.au/collections/collection_interactives/european_voyages/european_voyages_to_the_australian_continent/science/celebrity_portraits/daniel_solander

Solanderföreningen: http://www.danielsolander.se/main.htm

 

 

Lämna ett svar