Byggnadsvårdens konvent – en samlingsplats

Här för ett par veckor sedan fick vi på Norrbottens museum en tidig inbjudan till Byggnadsvårdens konvent som kommer gå av stapeln i Mariestad  i höst, närmare bestämt 30/9 – 2/10, 2015. Konventet är arrangerat av Riksantikvarieämbetet, Hantverkslaboratoriet, Västarvet och Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Både jag och min kollega Jenny kommer att passa på att åka. Detta så att vi kan vara så effektiva som möjligt och se och lyssna på allt det vi vill, men också för att det kommer vara trevligt att göra något tillsammans som vi kommer ha nytta av. Jag hade förmånen att få åka på det Byggnadsvårdskonvent som gick av stapeln 2013 – också i Mariestad – och det var en upplevelse som gjorde mig så himla glad och inspirerad. Framförallt genom att höra andra med samma utbildning berätta om vad de gör och arbetar med, vilka spännande utvecklingsprojekt som är på gång i Sverige och Norden, men även att träffa gamla kollegor, klasskamrater och trevliga västgötska och skånska timmermän. =)

Det handlar alltså om en mötesplats för olika aktörer som på ett eller annat vis jobbar med byggnadsvård eller byggnadsantikvariska frågor. Antingen som byggnads-/bebyggelseantikvarier (på länsstyrelser, läns museum, kommuner, privata konsulter etc.), arkitekter, hantverkare och hantverksfirmor, eller t.ex. intresseföreningar. Det är just den här blandningen av kompetenser, samt det stora utbudet av valbara programpunkter – både seminarier och workshops – som gör det till en bra knytpunkt för oss som jobbar med byggnadsvård. För genom att få lyssna på nya forskningsrön inom olika fält, få höra yrkesverksamma berätta om stora renoverings- och restaureringsprojekt med vad för prövningar de ställts inför, eller i bland helt nya projekt med samarbetspartners en inte haft en tanke på innan, så väcks vår inspiration och motivation. Men nästan roligast av allt är just att få träffa alla människor som är där och skapa nya kontakter och förstärka gamla.  

Välbesökt seminarium på Byggnadsvårdskonventet i Mariestad 2013. Foto: Jennie Björklund, privat.

Välbesökt seminarium på Byggnadsvårdskonventet i Mariestad 2013. Foto: Jennie Björklund, privat.

Byggnadsvårdskonventet bjöd även på möjligheten att åka på exkursioner, denna som tog oss förbi Södra Råda projektet var riktigt spännande. Foto: Jennie Björklund, privat.

Byggnadsvårdskonventet bjöd även på möjligheten att åka på exkursioner, denna som tog oss förbi Södra Råda projektet var riktigt spännande. Foto: Jennie Björklund, privat.

Så ni som jobbar med byggnadsvård eller byggnadsantikvariska frågor på ett eller annat vis, om ni känner att ni skulle vara intresserade av att åka eller har något att bidra med – så håll ögonen öppna i april när anmälan öppnar så ses vi kanske där.

http://www.raa.se/byggnadsvardens-konvent/

Så här skrev jag på min dåvarande privata blogg rörande byggnadsvårdskonventet 2013, när jag jobbade i Skara på Västergötlands museum. 

http://blogg.dt.se/blandbyggnadsverk/2013/10/14/byggnadsvardens-konvent-2013/

Vid pennan denna vecka sitter Jennie Björklund, bebyggelseantikvarie, som på torsdag tar ledigt och far “hem” till Falun för att heja fram våra skidhjältar på Lugnets skidstadion!!! 

Lämna ett svar