Fältsäsongens start 2017 och om publicerade arkeologiska rapporter på Norrbottens Museum

Fältsäsongen är nu igång på fullt allvar för arkeologerna på Norrbottens museum. Nils Harnesk och Tone Hellsten var i förra veckan Gällivare och utförde en arkeologisk undersökning av en boplats “av stenålderskaraktär” vid en badplats. Det var en passande start att arbeta på en badplats, när den första riktiga känslan av sommar infann sig i Norrbotten. Förra veckan var också Lars Backman och Frida Palmbo ute i fält, på en tipsgranskningsresa till Tärendö med omnejd. Värmeböljan var total där, berättade de, med temperaturer uppemot 26-27 grader, trots att det låg snöfläckar kvar i skuggorna i skogen. Behövdes det svalka visste de i alla fall var de skulle finna den.

Stilstudie av Åsa Lindgren i Silbojokk i färd med att vattenspraya framrensade ytor som torkat.

Åsa Lindgren i Silbojokk förra året (2016)

Denna vecka har Åsa Lindgren, Ylva Bäckström, Lars, Frida och jag åkt till Silbojokk för ytterligare undersökningar av resterna av kyrkogrunden (eller snarare grunderna eftersom det stått två kyrkor på platsen i tur och ordning) och kyrkogården från mitten av 1600-talet till mitten av 1700-talet. Allt detta är på väg att rasa ned i Sädvajaure och vi är där för att rädda det som räddas kan genom arkeologiska undersökningar (grävning och dokumentation).

Sjön Sädvajaure dämdes till dagens nivå på 1980-talet och de lämningar som vi undersöker nu, upptäcktes först efter att sjön dämts, när det råkade vara lågvatten. Nu har värmen anlänt även till Silbojokk och smältvattnet forsar våldsamt i jokkarna. Sädvajaures yta stiger med oroväckande fart, mellan 80 och 100 cm per dygn.. Vi ska arbeta på platsen till och med den 30 juni och risken finns att vi kan bli blöta om fötterna på slutet.

Resten av det här blogginlägget blir kort, men med möjligheter för den som vill läsa oavbrutet i några år framåt.

Det är nämligen med stort nöje och med mycket lättnad som jag kan säga att alla Norrbottens museums digitala rapporter inom arkeologi nu finns att läsa för alla som vill på Norrbottens museums hemsida. Där finns också de pappersrapporter som hittills har blivit skannade och digitaliserade. Det finns många fler pappersrapporter (från 2005 ungefär och bakåt i tiden), som kommer att skannas under kommande år och så småningom läggas ut på vår hemsida, men från år 2006 och framåt ska det här vara alla våra rapporter, om jag inte missat någon.

Norrbottens museums bibliotek finns i anslutning till Arkivcentrum Norrbottens lokaler på Höstvägen 7 i Luleå. ©Norrbottens museum. Foto Olof Östlund

Rapporter i fysisk pappersform finns att hitta i Norrbottens museums bibliotek i anslutning till Arkivcentrum på Höstvägen 7 i Luleå. Nu finns de också att läsa i digitalt format på Norrbottens museums hemsida.

Den som klickar sig vidare till vårt digitala rapportarkiv (länkar finns i slutet av blogginlägget), kommer snart att lägga märke att länkarna till rapporterna från åren efter 2014 leder till ett annat digitalt arkiv. Det är Samla, Riksantikvarieämbetets digitala arkiv, som från och med det året ska ta hand om våra rapporter. Hittills gäller detta dock inte alla typer av rapporter, utan bara de som skrivits i samband med uppdragsarkeologi. Rapporter för egenfinansierade projekt som av en eller annan anledning inte faller in under de kategorier av arkeologiskt arbete som platsar i Samla måste vi fortfarande själva göra plats för på vår hemsida. Metodutvecklingen för arkeologisökhundar till exempel.

Arbetet har tagit sin tid, men ändå gått fortare än vad jag fruktade eftersom Frida redan hade ordnat upp och fixat till en stor del av rapporterna så att de blivit läsbara och publiceringsbara. Hon har gjort detta hästarbete i samband med Riksantikvarieämbetets uppmaning om att leverera digitalt material till det så kallade DAP, ett digitaliseringsprojekt av grävdata från landets alla arkeologiska undersökningar.

Nu finns rapporter att läsa! Läs allt ni orkar och lär er massor om intressanta saker!

Vid tangentbordet denna dag / Olof Östlund

Länkar:

Norrbottens museums digitala rapportarkiv

Silbojokk

Lämna ett svar