Fototävling: fokus på kulturskatter

Kiruna kyrka utsågs under Arkitekturåret 2001 i "alla tiders bästa byggnad" i kategorin "byggd efter 1950". Kanske en bild på denna kan lyckas ta sig till final? Foto: Clara Nyström

Kiruna kyrka utsågs under Arkitekturåret 2001 till “alla tiders bästa byggnad” i kategorin “byggd efter 1950”. Kanske en bild på denna kan lyckas ta sig till final?
Foto: Clara Nyström

Denna vecka tänkte jag tipsa om en världsomspännande fototävling som går av stapeln i september. ”Wiki loves monuments” heter den och är nu inne på sitt tredje år. Tävlingen anordnas av Wikimedia, i Sverige i samarbete med Riksantikvarieämbetet, och alla svenska bilder läggs in i Riksantikvarieämbetets databas Kringla. Förra året skickades fler än 350000 bilder in av 15000 deltagare i 33 länder, vilket gör den till världens största fototävling!

Tävlingen kommer att genomföras parallellt i de deltagande länderna under september 2013 och är indelad i tre tävlingskategorier:

 Byggnader: byggnader som finns i Bebyggelseregistret
 Fornminnen: fornminnen som finns i Fornminnesdatabasen
 Fartyg: k-märkta fartyg

Uppgiften i tävlingen är att fotografera minnesmärken ur kategorierna och ladda upp bilder på Wikimedia Commons, den fria bilddatabasen kopplad till Wikipedia. Bilderna måste laddas upp under september men de kan dock vara tagna tidigare.

Av bidragen väljs sedan tio ut att gå vidare till en internationell final. Bilden som fick högst betyg förra året var ett fotografi från Sadfarjungs grav, byggd 1754, i New Delhi i Indien. Sveriges bästa placering var på plats 33 för en bild på ruinerna av Brahehus utanför Gränna i Småland. Visst hade det varit roligt om det blev en svensk vinnare i år?!

Rödbergsfortet, en del av Bodens fästning. Ett annat spännande och tänkvärt objekt.  Foto: Jenny Vestlund

Rödbergsfortet, en del av Bodens fästning. Ett annat spännande och tänkvärt objekt.
Foto: Jenny Vestlund

Norrbottens län har flera intressanta och spännande byggnader och fornminnen, kanske kan vi till och med få en vinnare från vårt län! Så min uppmaning till er är att redan nu gå ut, undersök och fotografera!

Läs mer om tävlingen: http://wikilovesmonuments.se/

Vid pennan: Clara Nyström

Lämna ett svar