Jävre Turiststation

exteriörFoto: Daryoush Tahmasebi ©Norrbottens museum

 

Den 3.e september var det 50 år sedan trafikomläggningen från vänster- till högertrafik genomfördes. En stor dag minst sagt, men för den nybyggda turistbyrån i Jävre blev det inte lika muntert.
Vid invigningen 1967 var den toppmoderna byggnaden, ritad av Gunnar Lehtipalos, placerad så den lätt kunde nås av de bilburna semesterfirarna på väg norrut, men vid trafikomläggningen kom den att hamna på fel sida vägen.

Jävre turiststation var tänkt att utgöra portalen till Norrbotten och med inspiration från södra Europas mat- och serviceställen byggda som viadukter över vägbanorna, planerades turistbyrån att byggas likvärdigt. Detta föll inte Vägverket i smaken, men idén kom ändå att få en plats i arkitekturen.

jävrebak kopiaFasad innan restaurering 2001-2003 Foto: Daryoush Tahmasebi ©Norrbottens museum

 

Den grå byggnaden är futuristiskt byggd i betong, glaspartier och plåt. Byggnadskroppen liknar ett liggande rätblock klädd med korrugerad plåt och placerad på en armerad valvbåge. Ett stort glasparti skapar en ljus interiör med utsikt mot E4.an och Jävreviken.

1999-434-9 motellstugor2Tillhörande campingstugor Fotograf okänd ©Norrbottens museum

 

Turistbyrån uppfördes av Norrbottens Turisttrafikförbund som drev verksamheten fram till 1975. Samma år tog Piteå kommun över driften innan byggnaden såldes tre år senare. Efter försäljningen kom den under en period att vara reception till de 25 stugor som ingick i anläggningen innan den till slut lämnades åt sitt öde. Det skulle dröja ca 20 år innan den renoverades och fick tillbaka sin forna glans.

Sedan 2003 är turiststationen byggnadsminne. Det gäller såväl byggnaden som skyltar och den anslagstavla som står invid entrén. Med ett formspråk som för tankarna till science fiction är de ett passande bidrag till den futuristiska byggnadskroppen.

skylt närbildAnslagstavlan vid entrén Foto: Daryoush Tahmasebi ©Norrbottens museum

 

Idag är byggnaden åter turistbyrå där 60-talsentusiaster får sitt lystmäte genom samtida föremål från decenniet.

interior_01_LR
Interiörbild Foto: Daryoush Tahmasebi ©Norrbottens museum

 

 

Vid tangentbordet:
Erica Duvensjö

Källor och läs mer:
*Piteå kommun – http://www.pitea.se
*Per Strömberg: Upplevelseindustrins turistmiljöer. Visuella berättarstrategier i svenska turistanläggningar 1985-2005, avhandling i konstvetenskapvid Uppsala universitet 2007

1 svar på ”Jävre Turiststation

  1. Pingback: Norrbotten värt en resa! | Kulturmiljö vid Norrbottens museum

Lämna ett svar