Det sitter i de små detaljerna!

Att det ligger mycket i uttrycket ”Det är de små detaljerna som gör det” stämmer verkligen när det kommer till byggnadsvård. Det är först när de handsmidda handtagen eller de nötta linoljefärgsmålade innerdörrarna ersätts med fabriksnya knoppar och dörrar i formpressad och vitlackad MDF som husets karaktär ändras. Husets själ sitter sannerligen i alla de små detaljer som tyvärr med lätthet kan bytas ut då de moderna heminredningsidéerna inte alltid rimmar med gammalt hantverk och patina. Att detaljerna dessutom har en historisk koppling som kan berätta mer om husets ålder och användning gör dem än mer bevarandevärda.

En av de små detaljer som skvallrar om dess ålder är dörrgångjärn. På 1600- och 1700-talet var gångjärnen placerade på utsidan av dörren, gärna tillverkade i vackra former. Två av dessa karaktäristiska gångjärn var pepparkaksbeslaget och bockhornsbeslaget.

dscn6689

Ett klassiskt pepparkaksbeslag. Foto Erica Duvensjö, Norrbottens museum.

dscn6710

Ett enkelt utformat bockhornsbeslag. Foto Erica Duvensjö, Norrbottens museum.

Nära förknippat med dörrgångjärn är ju låset. Precis som med gångjärnen kan även utformningen på låset avslöja dess ålder. En av många äldre låskonstruktioner är de s.k. stocklåsen där en regel byggts in i ett trästycke och sedan täckts med tunn järnplåt. Även det s.k. fällbomslåset är av äldre typ. Där påverkas kolven av en fjäder som “smäller” igen när nyckeln vrids om.

stocklås

Stocklås från Korpilombolo. Foto från Norrbottens museums samlingar.

lås

Vackert utformat fällbomslås, ålder okänt. Foto Erica Duvensjö, Norrbottens museum.

Något som kanske inte alltid byts ut, men som gärna målas över är färgnötning på golv, skåpsluckor och dörrar. Nötningen minner om alla de fötter som trampat runt på golvet och alla de händer som öppnat skafferidörren och är en del av husets historia.

dscn6688

Nötning av linoljefärg på trägolv. Foto Erica Duvensjö, Norrbottens museum.

{a2b3cbc0-3c9a-48de-8c86-910939ad9793}

En skåpsdörr som öppnats flitigt. Foto Erica Duvensjö, Norrbottens museum.

Golven skvallrar inte bara om fötternas slitage. Är det gammalt så kan också skurhålet finnas kvar där det smutsiga skurvattnet rann ut efter storstädningen.

golvhål

Skurhål i gammalt trägolv. Foto Erica Duvensjö, Norrbottens museum.

Det är inte bara inomhus som detaljerna skapar en hemtrevnadskänsla. Även utomhus kan det finnas många detaljer att bevara. En av dessa är nyckelskylten som gärna förekommer tillsammans med ett smideshandtag.  

20100731 127

En enkel nyckelskylt ackompanjeras av ett vacker utsmyckat handtag. Foto Erica Duvensjö, Norrbottens museum.

20100731 134

Enkelt handtag med extra tvist pryder en timrad gårdsbyggnad. Foto Erica Duvensjö, Norrbottens museum.

dscn6987

Handsmidd nyckelskylt på hembygdsgården i Glommersträsk. Foto Erica Duvensjö, Norrbottens museum.

Det är inte bara husens detaljer som är viktiga att bevara. Glöm inte bort att även en gammal trädgård kan ha många historiska attribut.

img_3396

Gjuten stolphatt, långt mycket trevligare än de moderna och enkelt utformade hattar som finns idag. Foto Erica Duvensjö, Norrbottens museum.

 

Har ni en gammal gård med många bevarade beslag, krokar och andra detaljer? Var rädda om de små historiska stämningshöjarna. De bidrar alla till en hemtrevnadskänsla som är svår att uppnå med moderna massproducerade material.

 

Vid skrivbordet:
Erica Duvensjö, byggnadsantikvarie

Lämna ett svar