Byggnadsvårdskvällarna 2020

Nu börjar julen rundas av. Om tre dagar kastas granen ut. Vi går mot ljusare tider och Norrbottens museum är i full färd med planeringen av de aktiviteter vi ska genomföra i år. Bland mycket annat kommer vi i år att genomföra de populära byggnadsvårdskvällarna.

Den sista måndagen i månaden, vid fyra tillfällen, med start den 28 januari kommer föreläsningar med olika byggnadsvårdsteman att hållas. Byggnadsvårdskvällarna är ett samarbete mellan Byggnadsvårdsföreningen, Luleå kommun, Nederluleå Kyrkstugeförening, Länsstyrelsen Norrbotten, Region Norrbottens hemslöjdskonsulter samt Norrbottens museum.

För medlemmar i Byggnadsvårdsföreningen kostar det 70 kronor per person, medan icke-medlemmar betalar 100 kronor per person. Självklart ingår fika i priset. Föranmälan görs via e-post till Lisa på ann-louise.lang@lulea.se
Föreläsningarna hålls i Gamla skolan på Rutviksvägen 11, Gammelstads kyrkby.
Alla byggnadsvårdskvällar äger rum mellan klockan 19 och 21.

28 januari

Relationen mellan ett äldre hus och en modern livsstil. Hur löser man tillbyggnader och anpassningar av äldre hus och hur ser en bra lösning ut i praktiken?
Med timmerhantverkaren Alexander Engelmark och byggnadsantikvarie Jessica Lundmark
Länk till facebookevenemanget – 28 januari

gigantisk garageport

Vissa anpassningar kan vara särskilt påtagliga. Här bor väl någon som prioriterar bilen? Okänd fotograf.

25 februari

Vilka farstukvistar och ytterdörrar passar till ett äldre hus? Hur har det sett ut och vad bör man tänka på om man vill förnya, bevara, eller återställa?
Med byggnadsantikvarie Erica Duvensjö och timmerhantverkaren Kent Vesterlund
Länk till facebookevenemanget – 25 februari

20170812_144548

Hur ska man egentligen tänka när man sätter farstukvist? Hur passar form och färg ihop? © Norrbottens museum. Foto: Marcus Bengtsson.

24 mars

Hållbart byggande, återbruk av byggnadsdelar och hållbara byggnadsmaterial. Hur kan det se ut och vilka är fördelarna?
Med byggnadsantikvarierna Marcus Bengtsson och Jessica Lundmark, Norrbottens museum
Länk till facebookevenemanget – 24 mars

DSCF0642

Skogshuggarkoja i Njallape. Byggnaden står i begrepp att rivas eftersom den inte längre används, fastän det har uttryckts en önskan om att överta byggnaden för att använda den av någon annan. Vad är egentligen hållbart? © Norrbottens museum. Foto: Marcus Bengtsson.

28 april

Odlingslandskapets historia i Norrbotten
Med Sara Borgström, biolog Landsbygdsenheten, Länsstyrelsen Norrbotten
Länk till facebookevenemanget – 28 april

_DSF0012

I Gallejaur finns ett av två kulturreservat i Norrbotten. Gallejaur-Järvila erbjuder, förutom en otroligt vacker miljö, även insikt i odlings- och djurhållningshistoria. © Norrbottens museum. Foto: Marcus Bengtsson.

Och när vi väl har dig på kroken så vill vi också påminna om linoljeseminariet den 23 januari. Föranmälan krävs. Seminariet är kostnadsfritt och i det priset ingår dessutom kaffe! Klicka här för mer information!

Väl mött,
Marcus Bengtsson
Byggnadsantikvarie

Lämna ett svar