Fönsterrenovering, ett smart val

fönsterrenov

I tider då miljömässiga och hållbara lösningar är högaktuella blir fönsterrenoveringen en viktig del i omställningen till ett hållbart och resurssnålt samhälle. Plastfönster, aluminiumfönster eller träfönster, det är en fråga som kan stötas och blötas i all oändlighet. Att renovera sina gamla träfönster ses ofta som bakåtsträvande och de nya moderna fönstren lyfts fram som underhållsfria. Tyvärr finns det sällan något som heter underhållsfritt. Begreppet kan ses som svaret på framtida bekymmer, men är i fönsterkretsar tvärtom förknippat med slit och släng. När plasten i fönsterbågarna blir spröd, eller då fönsterglaset spruckit finns det ingen chans att byta ut de trasiga delarna. De går helt enkelt inte att underhålla på ett miljömässigt sätt. Istället slängs de och nya underhållsfria fönster monteras in. Med träfönster är läget ett helt annat. Här går det att ersätta både mindre och större trädelar i konstruktionen samt byta ut trasiga och spruckna glas.

527_2 nedre hö hörn

Att ersätta spruckna och fuktangripna trädelar med friskt och tätvuxet virke förlänger fönstrets livslängd många år. Foto: Erica Duvensjö

Att det grå träet tittar fram bakom den gamla linoljefärgens för länge sedan skyddande yta är sällan ett problem. Många gånger ser läget värre ut än vad det egentligen är. För att få en uppfattning om hur trädelarna mår går det alltid att trycka ner en knivspets i träet. Om det tar emot och känns hårt har det ofta många år kvar innan det behöver ersättas.

IMG_2606

En vanlig syn på många äldre fönsterbågar, men det ser ofta värre ut än vad det är. Under den spruckna färgen kan träet vara friskt och hålla många år. Foto: Erica Duvensjö

Genom användning att traditionella material såsom linoljekitt, linolja och linoljefärg blir de gamla fönstren lätta att underhålla för de generationer som tar vid. Vill man energieffektivisera bågarna går det alldeles utmärkt att byta ut fönsterglasen i den yttre eller inre fönsterbågen till energiglas. Genom fönsterrenovering bevaras husets ursprungliga karaktär och charm, rörelserna i de gamla glasen bidrar till en hemtrevlig känsla i huset och kulturarvet bevaras.

fredag

Karaktären och charmen bevaras vid fönsterrenovering. Foto: Erica Duvensjö 

Att fönster är huset ögon märks inte minst om de gamla spröjsade och smäckra fönstren ersätts med klumpiga sprutlackerade aluminiumfönster som begränsar ljusinsläppet. I värsta fall kan bytet även försämra inomhusklimatet om huset har ett självdragssystem. Fönstren blir helt enkelt för täta för husets konstruktion. Det kan dessutom ta lång tid innan fönsterbytet blir ekonomiskt försvarbart.

IMG_0692

Norrbottensgårdens krysspostfönster har fått ge vika för 50-talets spröjslösa fönsterbågar vilka inte passar in i  byggnadens karaktär. Foto: Erica Duvensjö

 

Ta därför hand om dina gamla fönster istället för att byta ut dem till fönster i material som kan vara svåra att underhålla. Om fönstren är i så dåligt skick att de inte går att renovera, ersätt dem med mått och karaktär likt de gamla fönstren, då blir resultatet som allra bäst.

Fönster blå

Glöm inte bort de små detaljerna! Även de är kulturbärare och en riktigt fin trivselhöjare. Foto: Erica Duvensjö

DSCN6914

På många äldre gårdar finns ett s.k överljus monterat över ytterdörren. Även det är en karaktärshöjare. Foto: Erica Duvensjö

För att uppmärksamma vikten av fönsterrenovering anordnas den 30 maj varje år en dag med föreläsningar, förevisningar och prova-på-kurser runt om i hela landet.  Självklart finns också många böcker i ämnet med handfasta tips och råd om fönsterrenovering för den som gärna förkovrar sig resten av året.
Så, ta väl hand om dina fönster, det är de värda!

hägnan

Fönstret är husets ögon och själ, så ta väl hand om dem – det lönar sig i längden. Foto: Erica Duvensjö

 

Vid tangentbordet:

Erica Duvensjö

 

 

 

 

 

 

2 svar på ”Fönsterrenovering, ett smart val

  1. Pingback: Fönsterrenoveringens dag, 30 maj | Kulturmiljö vid Norrbottens museum

Lämna ett svar