Ut på tur, aldrig sur

Förra veckan åkte avdelning Kulturmiljö vid Norrbottens museum på resa till Uleåborg. Under två dagar träffade vi kollegor och besökte museer för att lära känna varandra och vad vi gör på varsin sida om Bottenviken. Med på turen var även Roine Viklund, lektor i historia vid Ltu och en av Carina Bennerhags handledare.

Efter en tidig start från Luleå på tisdagen for vi mot Uleåborg och mötte upp personal från Norra Österbottens museum. Efter en trevlig lunch och en blixtvisit (och sneak peak på nya utställningar) på konstmuséet blev vi rundvisade på Norra Österbottens museum och deras utställningar med allt från förhistorien fram till det moderna samhället med de olika tidernas mode och stilar. Själv fastade jag mest för kläderna och grejerna från tidigt 1900-tal till 1960-tal. Här fanns även utställningar om bland annat fisket och en skalmodell av hur Uleåborg såg ut på 1930-talet. Och mycket mer såklart.

kläder

Vissa av oss fönstershoppade och dreglade lite över alla kreationer

mumin

Mumin i utställningen på Norra Österbottens museum

24739947_10155915567679414_1090802428_o

 

 

Efter en snabb tur förbi hotellet mötte vi upp arkitekten Kirsti Reskalenko som hade planerat en stadsvandring åt oss. Vi vandrade genom ett halvruskigt Uleåborg och tittade på bland annat saluhallen i nygotisk stil, ritad av arkitekterna Karl Lindahl och Valter Thomé, som invigdes 1901 och fortfarande är igång. Bland de modernare byggnaderna vi såg finns Uleåborgs bibliotek. Det är ritat av Marjatta och Martti Jaatinen på 1960-talet i en tävling och ligger på den konstgjorda ön Vänmann.

saluhall.jpg

Saluhallen från 1901

 

 

Onsdagen spenderade vi på Uleåborgs universitet där vi blev mottagna av bland annat professor Vesa-Pekka Harva och Risto Nurmi vid den arkeologiska institutionen. De hade planerat en heldag med korta föredrag av både studenter och personal från universitetet och från oss för att lära känna varandra och berätta vad vi gör. Från vårt håll berättade Sara Yamamoto-Hagström i stort vad vår avdelning har för roll i Norrbotten och byggnadsantikvarierna Marcus och Erica pratade om kommande projekt och den avslutade kulturvärdesinventeringen i Övertorneå som gjordes i somras. Det forskas kring tidig järnframställning i både Norrbotten och i norra Finland. Carina Bennerhag berättade bland annat om sommarens utgrävning av järnframställningsplatsen i Vivungi och Joni Karjalainen från Uleåborg berättade om de experiment han har gjort med att framställa järn i liknande ugnar. Här uppstod dock vissa meningsskiljaktigheter då de inte har samma tolkning av hur ugnarna har sett ut och använts. Fortsättning följer…

utgrävning

På universitetet fanns en modell över en arkeologisk utgrävning

 

Efter att ha njutit av hotellfrukost en och snabbt sprungit förbi saluhallen en sista gång packade vi in oss i bilarna och åkte mot det sista stoppet innan hemfärd, nämligen Kierikki’s stenålderscentrum vid älven Iijoki. Det är byggt i närheten av den plats där en stenåldersboplats med boplatsvallar har hittats och består av en museibyggnad och en rekonstruktion av boplatsen och husen. Här har det vid undersökningar bland annat hittats fiskeutrustning i trä och smycken i bärnsten. De flesta fynden kommer från undersökningarna på 1960-talet då man byggde ut vattenkraften i älven och platsen undersöktes av arkeologer, men varje år fortsätter undersökningarna och nya fynd hittas. Är man intresserad kan man få vara med vid utgrävningarna eftersom de är öppna för allmänheten. Inne på muséet finns fynd från undersökningarna i form av bland annat träresterna och bärnstenssmyckena. Men det finns även lite lurvigare filurer att titta på…

husen

Rekonstruktion av hyddorna i Kierikki

 

vargbjörn

gruppIngen var sur, allt gick i dur, vilken himla tur!

Vid spakarna denna vecka, Tone Hellsten

Lämna ett svar