När man i augusti 2004 gick ut med budskapet var det svårt att föreställa sig vad som nu är på gång. I över ett halvt sekel, sedan 1963, har byggnaden stått som en skyddande kropp mellan bolag och medborgare. Att byggnaden vann Kasper Sahlin-priset 1964 för ”Sveriges vackraste offentliga byggnad” är inte helt obegripligt. Varje detalj är synnerligen genomarbetad av arkitekten Artur von Schmalensee och Folke Sundberg, som arbetade med inredningen. Jag talar givetvis om Igloo, Kirunas gamla stadshus.

Kiruna stadshus, fotograferat från gamla brandstationen. © Norrbottens museum. Fotograf: Marcus Bengtsson. 2019-01-09.
Tidigare har Norrbottens museum genomfört en omfattande dokumentation av Kiruna stadshus. Dokumentationen har gjorts i klassiskt rapportformat såväl som en fotografisk dokumentation. Här är en länk till panoramafotograferingen.
Rapporterna är, på grund av sin storlek, enklast att läsa i fysiskt format. Dessa kan du hitta hos oss på Björkskatan, Höstvägen 7. På vår hemsida hittar du våra öppettider.

En vy från 360-panoraman. Flera av stadshusets rum finns dokumenterade i panoramaformat. © LKAB & Norrbottens museum. Fotograf: Daryoush Tahmasebi.
För den som varit uppmärksam, och fysiskt närvarande i Kiruna, har det varit klart att Stadshuset inte stått tomt sedan det stängdes. Antikvarier, arkivarier, arkitekter, byggherrar, projektledare, konstnärer, filmproducenter och en hund är ett urval av de personligheter jag träffat och arbetat med i stadshuset sedan det stängdes.
Norrbottens museum är involverat i Kiruna stadshus på flera sätt; vi samlar in material till våra samlingar, vi dokumenterar rivningen av byggnaden och vi är med och producerar utställningar.

En intressant möbel från stadshuset. Telefonbordet är förmodligen inte ett föremål som kommer att tillverkas igen. © Norrbottens museum. Fotograf: Matilda Eriksson. 2018.
I februari hålls vernissagen för Jenny Nordmarks utställning som fungerar som en fristående komplettering till den dokumentation som Norrbottens museum gjort. Hennes utställning fokuserar på de tillfälliga och senare tillkomna delarna av stadshuset. De gardiner som sattes upp, den kontorsinredning som kom in, är själva manifestationen av det liv som inrymt byggnaden. Utställningen innefattar bland annat ett helt unikt verk skapat av fem kvinnor från Kiruna, där svenskt och samiskt hantverk möts på ett spännande sätt.
Den 7 februari hålls vernissagen för utställningen i Kirunas nya stadshus, Kristallen. Två veckor senare, den 22 februari, kommer utställningen att ha flyttats till oss på Norrbottens museum i Luleå för att öppnas här. Sedan har utställningen öppet till den 24 mars.

Smygtitt från Jenny Nordmarks utställning. © Jenny Nordmark. Fotograf: Jenny Nordmark.
Sakta löses stadshusets interiör och inredning upp och byggnadens delar får ta plats i andra delar av Kiruna och Norrbotten. Redan idag planeras byggnadsdetaljer att föras över till nybyggnationer, föremål tas tillvara och kommer att ingå i museisamlingar och privatpersoner har fått chansen att ta med sig föremål hem. Vid rivningen kommer tegelväggar varsamt plockas ned, konstverk bilas ned från väggar och räcken demonteras för att sedan hitta sin nya miljö.

Björkrottingpaneler från kommunstyrelsens sal. Kanske kommer du att finna dessa på en plats i Norrbotten framöver? © Norrbottens museum. Fotograf: Matilda Eriksson. 2018.
Nu på måndag kommer stängslet upp, då har vi förberett vad som kan förberedas och avslutet på stadshuset blir verkligt. Då blir Stadshuset till slut en sista arbetsplats.
Vid tangentbordet,
Marcus Bengtsson