Tack för mig!

Kära vänner!

För ganska precis 5,5 år sedan började jag min tjänst som byggnadsantikvarie på Norrbottens museum och nu är det dags att avrunda. En ny tjänst på Västerbottens museum väntar. Norrbotten är en lätt plats att komma till, men en svår plats att lämna. De kommande två månaderna kommer jag ägna mig åt att avsluta projekt och lämna över facklan till nästa byggnadsantikvarie här på museet. Faktiskt så blir det ett mycket kärt återbesök då Erica Duvensjö åter tagit tjänst här.

När jag nu sitter här och avslutar gamla ärenden är det lätt att bli nostalgisk. Under tiden på Norrbottens museum har jag fått möta hundratals – om inte tusentals – fantastiska människor. Tack och lov har det blivit någon enstaka tokstolle också. Det är bra att vi är olika!

Jag minns även tillbaka på alla de projekt jag genomfört och varit en del av. Några sticker ut särskilt och är mer eller mindre oförglömliga. Särskilt väl minns jag åtgärdsplanerna för Axel Hambergs forskarhyddor i Sarek. Att få resa genom Sarek med helikopter var alldeles magiskt; att få se vattnet spegla sig i Rapadalen och att susa mellan fjälltopparna i strålande solsken. Läs gärna mer om Axel Hambergs forskarhyddor här:

Axel Hambergs forskarhyddor | Kulturmiljö vid Norrbottens museum (kulturmiljonorrbotten.com)

Den antikvariska medverkan jag gjorde vid stickspånsbyten i Delliknäs var också en otrolig upplevelse. En bra bit i förfjällsmiljöerna hittar man Anton och Amanda Karlssons gamla hemman. En timmes grusväg och en timmes vandring från Arjeplog hittar man den här pärlan i en liten glänt. Platsen är minst lika autentisk som den är rogivande. Väl värt ett besök. Läs gärna mer om Delliknäs här:

Stickspånen i Delliknäs | Kulturmiljö vid Norrbottens museum (kulturmiljonorrbotten.com)

Det är med ett tungt hjärta jag får tacka för mig och min tid i detta underbara län. Tack alla tjänstemän och politiker, alla medborgare, vänner och kollegor. Tack Norrbotten för dina enastående miljöer och ditt oerhörda klimat. Lämna kaffet på elden – för jag kommer garanterat tillbaka.

Vid tangentbordet,
Marcus Bengtsson
Norrbottens museum

2 svar på ”Tack för mig!

  1. Ursäkta men du lämnar inte NORRLAND. Ifall du glömt så lämnar du NORRBOTTEN för Västerbotten och båda länen ligger i Norrland.
    Det kan ju vara bra att veta. Trodde nog att du visste skillnaden efter att ha arbetat i vårt fina län Norrbotten! Jag säger Skåne, Småland mfl, jag säger inte Götaland!
    Så less på att man landar samman flera län!!
    Ingrid Johansson Råneå

Lämna ett svar