Nyårsdikt från översnöad arkeolog

Julmaten är nu omvandlad till ytterligare en fettvalk. Om man kunde önska skulle den placeras på knäskålarna så att stoppningen blir bättre där, istället för kring midjan. Där gör den ju ingen nytta. Nyårsmaten är nu också på god väg att lägga ytterligare sten på bördan.

Visserligen har många av oss julledigt ända till trettondagshelgen, däribland undertecknad, men tankarna på jobbet tränger ibland på ändå. Jag hade lovat att skriva en liten rad i bloggen och tänkte därför offentliggöra en önskning inför kommande år. En nyårsönskning.

Det är länge sedan vi utförde en ”riktig” arkeologisk undersökning. I princip hela fältsäsongen 2012 har för Norrbottens museum enbart handlat om utredningar, det vill säga att leta efter fornlämningar. Inte gräva dem. Jag längtar så efter en riktig utgrävning så att jag tror att det är någon form av abstinens som gör sig påmind. Kanske är det en form av beroende det där också; att få sätta skärsleven i jorden och se vad som finns nedanför markytan. Alltså hoppas jag personligen på att vi får tillfälle att gräva under nästa år. Gärna någonting mesolitiskt… men i nuläget kan jag även tänka mig yngre lämningar, ända fram till järnålder. Vad som helst för att stilla min hunger.

Men ännu ligger snön tjock, trots de senaste dagarnas regnande. Jag har därför börjat snegla på en julklapp som jag fick för många år sedan, som jag inte velat öppna. Jag tycker om att veta att möjligheten finns att öppna den när abstinensen blir för svår. Det är ju egentligen inte arkeologi som julklappen handlar om utan paleontologi, men nöden har ingen lag…

 

När midvinternatten är mörk och kall

Syns flitens ljus hos längtande arkeolog

Önskan finns att gräva mellan gran och tall

För att leta boplatser som där en gång låg

 

Men flitens lampa skiner nu på ett ”first aid kit”

För ännu är sommaren inte här

När landskapet är klätt i ett tjockt lager ”vitt”

Riktas intresset mot en sådan här…:

 

Julklapp till en arkeolog år 2006… Inte riktigt rätt yrkesgrupp eftersom arkeologer främst gräver efter spår av människor och mänsklig kultur. Men där finns trots allt ett intresse för allt som är gammalt och det är bra att vidga sina vyer. Det är nog knappast troligt att vi kommer att hitta dinosaurer i Norrbotten under år 2013.

Julklapp till en arkeolog år 2006… Inte riktigt rätt yrkesgrupp eftersom arkeologer främst gräver efter spår av människor och mänsklig kultur. Men där finns trots allt ett intresse för allt som är gammalt och det är bra att vidga sina vyer. Det är nog knappast troligt att vi kommer att hitta dinosaurer i Norrbotten under år 2013.

skanna0004

skanna0005

Nästa vecka är vi tillbaka på jobbet allihopa igen!

Vid tangentbordet denna jullovsdag:

Olof Östlund

Lämna ett svar