2013 – ett händelserikt år!

Årets första inlägg på Norrbottens museums Kulturmiljöblogg ger en liten återblick på det gångna arkeologiåret och tittar även framåt vad som komma skall.

Rapportskrivning och utställningsarbete
2013 har varit ett händelserikt år och vi har hunnit med att genomföra en hel del, både sådant som var planerat och annat som trillat in under året. Ofta så tillbringar vi årets första månad med att avsluta och arkivera rapporter från förra årets fältsäsong. Början av året är i regel relativt lugn. Under februari-mars arbetade flertalet av oss arkeologer tillsammans med kollegor från andra avdelningar på museet med vår utställning Drömmar av silver, vingar av guld. Utställningen hade bakgrund i de arkeologiska fältarbeten som vi gjorde i Markbygden under 2012, men där vi även kunde lyfta in äldre arkeologiskt material från bland annat Silbojokk och Gråträsk. Utställningsarbetet var fantastiskt roligt och något vi vill fortsätta att arbeta med även i år. Det finns så otroligt mycket spännande och fint material som går att lyfta fram i utställningar!

Utställningen Drömmar av silver, vingar av guld. Fotograf: Daryoush Tahmasebi © Norrbottens museum

Utställningen Drömmar av silver, vingar av guld. Fotograf: Daryoush Tahmasebi © Norrbottens museum

Teknikstrul och fältsäsong
Våren anlände så småningom och resulterade i en del kaos på grund av diverse teknikstrul med fältutrustning och tillhörande program. Som tur är gick allt att lösa, antagligen efter några svordomar och slitande i håret (man glömmer ju så lätt…) och fältsäsongen drog igång. Vi har hunnit med att vandra runt i skogarna runt om på ett flertal ställen i Norrbotten: Masugnsbyn, Aareavaara och Kolari, Markbygden, Överkalix, Sikfors-Älvsbyn och kring Laver för att nämna några platser. Förutom uppdragsarkeologin har några tips granskats, fornlämningar har märkts ut inför avverkningar och vi har dessutom förstärkt Västerbottens museums arkeologistyrka under några veckor nere i Umeå.

Äldre boningshus inom registrerad bytom/gårdstomt som kallas för Gråberget/Kalma. Gården ligger inom 2013 års utredningsområde i Markbygden. © Norrbottens museum, acc nr 2013_52_44

Äldre boningshus inom registrerad bytom/gårdstomt som kallas för Gråberget/Kalma. Gården ligger inom 2013 års utredningsområde i Markbygden. © Norrbottens museum, acc nr 2013_52_44

Arkeologidagen, ny avdelningschef och slutet av 2013
Arkeologidagen inföll 24 augusti, i Koler. Tillsammans med Kolers intresseförening blev det ett mycket lyckat arrangemang med föreläsning, guidning av fornlämningar och besök på skogsmuseet i Bänkerträsk.

Rekognosering inför Arkeologidagen, ett område med husgrunder som kallas för Lövudden. Fotograf: Daryoush Tahmasebi © Norrbottens museum, Acc nr 2013_29_85

Rekognosering inför Arkeologidagen, ett område med husgrunder som kallas för Lövudden. Fotograf: Daryoush Tahmasebi © Norrbottens museum, Acc nr 2013_29_85

I september fick vi äntligen välkomna vår nya avdelningschef, Sara Hagström Yamamoto. Sara har stort engagemang för vår avdelning och det blir spännande att se hur vi kan utveckla vår verksamhet!

Så småningom trillade vi alla in på kontoret igen, när höstmörkret och kylan kom smygande. Rapportarbetet tog vid för flera av oss, men även artikelskrivningar, projektansökningar och en hel del annan verksamhet.

Nytt år – nya möjligheter
Det blir spännande att se vad 2014 bjuder på. Tanken är att Norrbottens museum ska börja arbetet med en Norrbottensutställning, där museets samtliga verksamheter kommer att medverka. Ett fantastiskt roligt, spännande och angeläget arbete. Vi vill ju lyfta fram Norrbottens historia, så att alla kan ta del av den!  Därtill har vi har planer på att börja arbeta med arkeologiskt material i samlingarna, förhoppningsvis få medel till fornminnesinventering, arbeta med egna projekt och nya uppdrag. Vart i Norrbotten vi kommer att arbeta under årets fältsäsong är fortfarande oklart, det är för tidigt på året än så länge. Vi har många tankar och idéer om vad vi vill arbeta med, och det blir spännande att se vad vi kommer att förverkliga under året! Självklart kommer ni läsare att få följa vårt arbete här på bloggen, så vi hoppas att ni hänger med oss även under 2014!

Gott Nytt År!

/Frida

Lämna ett svar