norrbotten NU! – Kallak

Förra veckan var jag i fält och hann bara lägga in en liten blänkare om utställningen norrbotten NU! – Kallak, som hade vernissage i torsdags. Utställningen tar upp de dagsaktuella händelserna i Kallak, där en ny gruva planeras. I utställningen presenteras även historiska händelser som visar att det inte är första gången som gruvetableringar väcker framtidstro och blandade känslor, eller stöter på motstånd.

Jag utlovade även ett blogginlägg på detta tema, då det finns en hel del likheter mellan historiska gruvetableringar och dagens. Dessvärre har jag drabbats av skrivkramp, så jag kastar in handduken och hänvisar till utställningen och dess programpunkter istället. Ett antal gästföreläsare kommer att bidra med sin syn på saken och besökare bjuds in till diskussion i dessa ”öppna samtal” som hålls i museets café:

Onsdag 25/9 kl 18.30 Nils Harnesk, bloggare och debattör om hållbar utveckling i Norrbotten i ett historiskt perspektiv.

Onsdag 2/10 kl 18.30 Matti Holmgren och Stina Svensson, ekoturismarrangörer i Jokkmokk.

Söndag 13/10 kl 13.00-15.00 Arne Müller om sin bok Smutsiga miljarder: den svenska gruvboomens baksida.

/ Åsa Lindgren
Arkeolog

Lämna ett svar