Historiska podcasts!

Idag är podcasts eller poddradio ett närmast självklart inslag i vardagen för många svenskar. Många kanske gör som jag och lyssnar på väg till eller från jobbet, under promenaden eller träningspasset. Mediet har sedan sitt genombrott 2004 fullkomligt exploderat. Orsakerna är enkla; startkostnaderna för att göra poddradio är låga, det är lätt att sprida och nå ut och möjligheten att lyssna när som helst och var som helst gör det lättare för lyssnare att följa ett program.

Jag lyssnar själv på ett antal poddar, framför allt inom historia och arkeologi och kan varmt rekommendera att prova på mediet. Ett sätt att hitta intressanta poddar inom arkeologi och historia är att gå in och söka på iTunes. iTunes är en av de största poddradio-distributörerna på grund av att alla som producerar poddar också kan lägga in poddsändningar i deras register. iTunes går att ladda ned till din dator och du kan lyssna utan Apple-ID. För lyssnare som vill lyssna på resande fot och använder smartphones med andra operativsystem än iOS så finns det poddradio-appar att ladda ned eller för den delen webbportaler (t.ex. brapodcast.se eller podcasts.nu) som samlar populära poddar.

Ett annat tips är att leta i iTunes och sen googla på poddradio-programmets namn, de allra flesta poddradio-producenterna har nämligen en egen webbsida för programmet och lägger upp sina avsnitt även där.

De allra flesta poddar inom ämnet är på engelska, på senare år har däremot allt fler svenska poddar kommit igång. Tyvärr är det också övervägande män som idag driver historiepoddar men förhoppningsvis kommer vi att se fler kvinnor framöver. Med det sagt så tänkte jag nu tipsa om några favoriter som jag lyssnar eller har lyssnat på:

  • Vetenskapsradion historia – Är inte en helt renodlad podcast men finns i Sveriges Radios poddflöde. Det går inte att ignorera detta program däremot, helt suveränt program som förmedlat arkeologisk och historisk forskning till allmänheten, pedagogiskt och högkvalitativt, sen mer än 10 år tillbaka. Presenteras på ett intresseväckande och spännande sätt av Tobias Svanelid. Finns på Sveriges Radios hemsida och deras app.
  • The History of Rome – Podcast producerad av Mike Duncan mellan 2007-2012. En av de första historiska poddarna jag lyssnade på men fortfarande en av de absolut bästa. Under de här fem åren gav sig Duncan den på att sammanfatta den arkeologiska och historiska forskningen om det romerska riket, från dess uppkomst till dess fall. Noggranna efterforskningar, välgjort manusarbete och spännande berättat. Finns källhänvisningar på webbsidan. Finns på poddens webbsida ovan och på iTunes.
  • The History of Bysantium – Podcast producerad av Robin Pierson. Påbörjade 2012 och är pågående. Pierson blev inspirerad av att ha lyssnat på Mike Duncans podd om det romerska rikets uppgång och fall. Duncan valde att sluta sin podd när Rom och det västromerska riket föll 476, men berättelsen om romarriket tar inte slut där. Östrom, eller Bysantinska riket som det kom att kallas, kom ju att leva vidare fram till 1453. Pierson tog därför vid där Duncan slutade och har nu kommit fram till tidigt 800-tal och kejsaren Nikeforos försök att återta Balkan. Även denna podd är noggrant underbyggd med forskning och källkritik och Pierson har liksom Duncan lagt upp bibliografin som podden baseras på. Finns på poddens webbsida ovan och iTunes.
  • Norrlandspodden – Podcast producerad av Teg Publishing presenterad av Po Tidholm och Sofia Mirjamsdotter. Från 2014 och är pågående. Ingen renodlad historiepodd, däremot tar enskilda avsnitt upp historiska aspekter som präglat Norrland då och nu. Intressant, bildande och tar upp ett gles- och landsbygdsperspektiv som saknas i det allmänna samtalet idag. Lyfter upp problematiserar bl.a. kolonialiseringen av den landsända som jag och alla andra norrlänningar bor i.
  • Historiepodden – Podcast producerad av historielärararna Daniel Hermansson och Robin Olovsson. Från 2014 och är pågående. Gör nedslag i historien, både svensk och internationell, allt från Krimkriget och engelska inbördeskriget till studenthistoria och midsommar.
  • Bildningspodden – en podcast för vetgiriga – Producerad av Magnus Bremmer och Klas Ekman i samarbete med Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet. Uppstartad i november 2015 men har redan släppt tolv avsnitt. I podden får man varje vecka chans att höra forskare inom humaniora prata historiska personer och händelser, idéströmningar och kultur. Några exempel är Karl Marx, latinet och dess historia, om världens undergång och mänsklighetens förstörelse genom tiderna och nykterhetsrörelsens historia.
  • Militärt med Gyllenhaal – Producerad av Lars Gyllenhaal, militärhistoriker från Norrbotten. Är man intresserad av militärhistoria är allt som Gyllenhaal gör intressant. Denna podcast har fokus på 1900-tal och framför allt andra världskriget.
  • Revolutions podcast – Mike Duncans återkomst är en podcast med temat revolutioner. Från 2013 och pågående. Tar sin början med den engelska revolutionen, sen den franska revolutionen och är nu inne på revolutionen på Haiti som skedde parallellt med den franska revolutionen.

Det här är bara några av de säkert hundratals intressanta podcasts med arkeologi och historia som tema som finns där ute. Ge er ut där, leta efter vad ni är intresserade av och jag tror nog att det mesta finns, om inte kan ni ju starta en egen. Än så länge har jag inte hittat nån podcast som berör Norrbottens historia, kanske nästa steg för oss här på Norrbottens museum?

Podcasts är ett viktigt led i utvecklingen av hur vi kan förmedla och sprida kunskap om vår förhistoria och historia.

Vid tangentbordet, Nils Harnesk.

 

3 svar på ”Historiska podcasts!

Lämna ett svar