Arkeologsläpp – äntligen dags för fältarbete!

Vid den här tiden på året börjar vi arkeologer på Norrbottens museum att känna oss lite rastlösa. Fältarbetet hägrar, och vi längtar ut från kontoret. I veckan var det äntligen dags för arkeologsläpp – som inleddes med en arkeologisk-historisk exkursion i Kalixområdet tillsammans med Västerbottens museum, Skellefteå museum, Laponiatjuottjudus, Luleå Tekniska Universitet och Lars Gyllenhaal, militärhistorisk författare. Det är nyttigt att diskutera olika lämningstyper med andra arkeologer – och det var mycket trevligt att få träffas igen, då det varit sparsamt med arkeologträffar på grund av covid19-pandemin.

Nedan följer en bildkavalkad från exkursionen:

Arkeolog Frida Palmbo visar ett artillerivärn vid Sanduddberget. Foto: Rúnar Guðmundsson © Norrbottens museum.
Lars Gyllenhaal studerar ett skyttevärn. I bakgrunden skymtar arkeologer. Foto: Rúnar Guðmundsson © Norrbottens museum.
Tältplats bland diverse militära anläggningar vid Sanduddberget. Rúnar Guðmundsson © Norrbottens museum.
I täktkanten finns lämningar efter en förhistorisk boplats. Fynd av avslag i kvarts (rester efter redskapstillverkning) och skörbränd sten (eldpåverkad sten). Rúnar Guðmundsson © Norrbottens museum.
En “rektangulär yta” av oklar funktion. Eventuellt rester efter militär verksamhet inom den s.k. Kalixlinjen. Rúnar Guðmundsson © Norrbottens museum.
Hundförare Gunilla Lindbäck med arkeologisökhunden Blixtra. Blixtra markerar brända ben (matrester) i terrängkörningsspår som skadat en förhistorisk boplats söder om Kälsjärv i Kalix kommun. Rúnar Guðmundsson © Norrbottens museum.
Lunchpaus vid Kalix kopparbruk, där även en bäver hittat en hel del att gnaga på. Rúnar Guðmundsson © Norrbottens museum.
En del av hyttområdet vid Kalix kopparbruk. Rúnar Guðmundsson © Norrbottens museum.
Gruvhål vid Kalix kopparbruk. Rúnar Guðmundsson © Norrbottens museum.

Vid tangentbordet:
Frida Palmbo, arkeolog

med fotografier från Norrbottens museums nya fotograf Rúnar Guðmundsson, som fick inleda sina första arbetsdagar med en exkursion!

Lämna ett svar