Fältsäsongen närmar sig med stormsteg

Då undertecknad var däckad i förkylning under förra veckan så kommer mitt blogginlägg nu under måndagen istället. Vi är nu inne i maj och det dröjer inte länge innan årets fältsäsong drar igång. Det är som att den här tiden på året går extra fort och vi arkeologer har händerna fulla för att försöka hinna med allt som bör göras bort innan årets fältsäsong drar igång. Vi räknar på nya jobb, förbereder projekt som vi med säkerhet vet blir av i år och ska därtill hinna med den löpande verksamheten här på Norrbottens museum.

Avrostning
I veckan är tanken att vi arkeologer ska genomföra något som vi brukar kalla för ”avrostning”. Då vi kan känna oss lite ringrostiga efter en lång och mörk vinter repeterar vi den digitala tekniken i några dagar så att den tekniska kunskapen är på topp när vi börjar våra fältarbeten. Vi repeterar hur vi förbereder våra projekt i handdatorer, hur vi registrerar fornlämningarna i programmet FältGIS i ArcPad i handdatorerna och hur vi tömmer dessa på de registreringar vi har gjort.

Tor-Henrik Buljo mäter in upptagna provrutor i Markbygden 2012 © Norrbottens museum

Tor-Henrik Buljo mäter in upptagna provrutor i Markbygden 2012 © Norrbottens museum

I år har vi dessutom en förundersökning, alltså en grävning, uppe i Pajalatrakten. Därmed kommer vi även behöva repetera hur vi mäter med totalstation och arbetar med programmet Intrasis. Intrasis är ett program som har tagits fram för att underlätta dokumentationsarbetet vid arkeologiska grävningar. När vi gräver en fornlämning mäter vi in själva lämningen, fynd och prover med hjälp av en totalstation för att få ett digitalt dokumentationsunderlag att arbeta med. Avrostningen av Intrasis kommer dock ske närmare den planerade grävningen. Efter genomförd avrostning så är vi redo att ta oss an årets fältarbeten och de tekniska utmaningar som ibland uppstår när tekniken inte är riktigt på vår sida.

Daniel Eriksson & Frida Palmbo mäter med totalstation vid undersökningarna längs med Haparandabanan 2007 © Norrbottens museum

Daniel Eriksson & Frida Palmbo mäter med totalstation vid undersökningarna längs med Haparandabanan 2007 © Norrbottens museum

Även om det är kallt och regnet hänger i luften i Luleå idag så dyker Norrbottens museums arkeologer snart upp i skogarna och på myrarna i Norrbotten.

Vid tangentbordet denna måndag:
Frida Palmbo

Lämna ett svar