I det andra avsnittet av Kulturarvspodden reser vi 10 600 år tillbaka i tiden och den allra äldsta stenåldern, tidigmesolitikum. Vi besöker Aareavaara, en by omkring 3,5 mil norr om Pajala där arkeologerna Olof Östlund och Frida Palmbo vid Norrbottens museum hittade den hittills äldsta bosättningen i Norrbotten och norra Sverige.
Ett fynd som gav ett helt nytt djup för hela vår regions förhistoria och som skrev om den etablerade teorin om isavsmältningen i norra Skandinavien.
Du kan lyssna på poddavsnittet via detta inlägg men vi finns även på iTunes, gå gärna in och prenumerera på vår podd där, då får du automatiskt en påminnelse när nya avsnitt kommer ut.
Ha en fin lyssning om den allra äldsta stenåldern i Norrbotten!
Vid mikrofon och tangentbord, Nils Harnesk.
Hoppas ni gör argeologiska undersökningar även i Käymäjärvi Vinsavaara närä Käymäjärvi stenen.
Vi har inte planerat för någon arkeologisk undersökning i Käymäjärvi. Norrbottens museum arbetar framförallt med uppdragsarkeologi, vilket innebär att vi gör arkeologiska arbeten i samband med olika exploateringar som exempelvis en gruvetablering, vid nybyggnation av vägar och järnvägar m.m.
Universitetet i Uleåborg har nyligen gett ut en artikel om Vinsavaarastenen, om du vill läsa mer om den:
https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/6F7DD1E99FC394CF92C6AA15B2CC85B4/S0959774318000197a.pdf/alternative_pasts_and_colonial_engagements_in_the_north_the_materiality_and_meanings_of_the_pajala_runestone_vinsavaara_stone_northern_sweden.pdf
Pingback: Tillfällen som förändrade Norrbottens förhistoria | Kulturmiljö vid Norrbottens museum
Hej.
Med stort nöje lyssnat på den nya bilden av norra regionens framväxt som tonar fram! Jag skulle gärna se ett podd-avsnitt om var de som rastade i Aareavaara hade sina bopålar, hur den arkeologiska statusen ser ut på finska sidan.
Samt ett avsnitt med Ingela Bergman om det tvärvetenskapliga projekt som undersökt fjällens stalotomter.
/ Mvh Lena T