Norrbottenskalender
Alla hjärtans dag, earth hour, fredagsmys, halloween, Jokkmokks marknad, midsommar, nouruz, pride, ramadan, surströmmingspremiär, vårstädning… Det finns mängder av stunder som tillskrivs särskild mening, men vilka av årets dagar och händelser brukar du uppmärksamma?
Nu samlar Norrbottens museum in berättelser, bilder och föremål inom temat högtider, firanden och traditioner. På museets hemsida kan vem som helst delta genom att besvara en frågelista och skicka in förslag på föremål som man vill skänka till museet. Det insamlade materialet kommer att bevaras i museets arkiv och samlingar, samt ligga till grund för en kalender som kommer att formges och tryckas. Kalendern kommer att berätta om och påminna oss om flera traditioner som finns i länet. Tanken är också att den ska användas i museets verksamhet och fungera som utgångspunkt vid exempelvis planering av programpunkter och förvärvsinsatser.
Högtider, firanden och traditioner betyder mycket för människors liv. De skapar sammanhang och bidrar till gemenskap. Det är också företeelser som innehåller variationer och förändras med tiden. I museets samlingar saknas inte minst föremål från religiösa högtider som inte är kristna. Ambitionen är att samla in information om en mängd olika dagar och händelser, så att det blir en innehållsrik och mångfaldig skildring av temat.
Insamlingen pågår fram till 24 oktober 2021 och kalendern kommer att kunna köpas under 2022.
Du hittar insamlingen här: http://norrbottensmuseum.se/kulturmiljoe/etnologi/norrbottenskalender.aspx


Del av en ny satsning
”Norrbottenskalender” är det första projektet som genomförs av en nyetablerad arbetsgrupp med samtiden i fokus. Gruppen består av mig (etnologen Paulina), bebyggelseantikvarien Jessica, föremålsantikvarien Anja och utställningsproducenten Matilda. Vårt uppdrag är att bedriva ett löpande och strategiskt arbete med dokumentation och insamling.
I oktober påbörjade vi vår verksamhetsplanering. Vi inledde arbetet med att utreda vad museet har dokumenterat och samlat in hittills, vilka områden som är underrepresenterade och om nya perspektiv kan anläggas på sådant som redan har fokuserats. Vi uppmärksammade även pågående skeenden och framtidsutmaningar utifrån ett regionalt, nationellt och internationellt perspektiv. Arbetet gav upphov till flera projektidéer, varav två vidareutvecklades.
Under hösten genomför vi projektet Norrbottenskalender och till våren genomför vi ett projekt som fokuserar på cirkulär ekonomi. Samtidigt som höstens projekt genomförs påbörjar vi också planeringen av de projekt som ska genomföras nästa verksamhetsår.
Paulina Öquist Haugen
Pingback: Frågelistor – ett sätt att samla samtiden för framtiden | Kulturmiljö vid Norrbottens museum