Ute faller snön och det är bara några dagar kvar till julafton. De flesta av oss arkeologer jobbar för tillfället med rapporter från årets fältsäsong, däribland de två utredningarna i Markbygden och vägutredningarna kring Pajala och Svappavaara. Inne på kontoret har vi nedräkning till julledigheten och årets fältsäsong känns redan lite avlägsen, kanske på grund av snömängden som har kommit. När vi jobbar ute i fält så får vi se en hel del, inte bara sånt som har med arkeologi att göra…
16 mil med contorta och myrmarker
De två arkeologiska utredningar vi genomfört i Markbygden inför den kommande vindkraftsetableringen har gjorts inom ett mycket stort område. I sommar har vi i Markbygden gått igenom minst 16 mil terräng, som till stor del har varit blöt mark eller beväxt med contorta. Vi har utrett ytor för blivande vägar och kraftledning, breddning av vägar samt 142 platser för själva vindkraftsverken till en yta av totalt 11,34 kvadratkilometer. Vi har fått mycket motion i sommar, bara i detta projekt!

I en del av området i Markbygden fick vi välja att ta en annan väg samma dag som bilden togs, då vägen blev en sjö… © Norrbottens museum

Vid provgrävning av en lämning av osäker karaktär hittade vi igen denna bärsamling, som troligtvis en skogsmus eller liknande samlat ihop © Norrbottens museum
Vägutredningar
I år har vi jobbat med en hel del vägutredningar, främst i Pajala och Svappavaaratrakten, men även efter Kvikkjokksvägen. Våra utredningsområden har i regel inte varit särskilt breda och vi har träffat på en del människor i byarna vi passerat som undrat över vad vi har sysslat med. När vi har promenerat invid befintlig väg har vi tyvärr konstaterat att det skräpas ned otroligt mycket efter bilvägarna. Det rör sig om flaskor, burkar, papper, plast och allt möjligt skrot. Det är tråkigt att se hur människor har lämnat skräp efter sig.

Vanligtvis har vi hittat glasflaskor i diket, men här har någon bemödat sig om att skräpet i alla fall inte ska ligga på marken… © Norrbottens museum
Ofta jobbar vi i områden där det inte finns så mycket bebyggelse, men i år har vägutredningarna medfört att vi rört oss kring en hel del byar. Därför har vi även fått se en hel del annorlunda syner.
Luncheld
Naturligtvis så har det blivit en och annan lunchbrasa och framemot våren kommer vi längta ut till skogen igen för nya fältarbeten och göra upp nya eldar att värma sig vid, hålla insekterna borta och laga lite mat.
Med denna lilla bildkavalkad så önskar vi arkeologer på Norrbottens museum er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Vi hoppas att det nya året bjuder på nya spännande arkeologiska händelser att berätta om här på bloggen!
Vid tangentbordet denna torsdag:
Frida Palmbo
Nedskräpning har man väldigt svårt att förstå,orkar man bära med sig burkar flaskor som tynger i regel mest,är ju bra mycket lättare när dem används. För att inte tala om det som ligger i dikena,skärpning!!!
Jo, det är tråkigt att många skräpar ner. Precis som du säger väger ju tömda burkar å flaskor mindre när de är tömda, så det borde ju inte vara så svårt att ta reda på.
God Jul på er och tack för årets trevliga bloggar. Vi kollegor i södern ser fram emot att få läsa nya nästa år.
Tack själv, vi är glada över er som följer vår arkeologiblogg 🙂 Hoppas vi alla får ett härligt nytt år med mycket arkeologinytt från alla våra län!