Onsdagen den 23 april på Norrbottens museum

I onsdags kom bussgods med ett lite ovanligt paket – en stor stock! Funderade först på om killen drev med mig när han sa det. Men efter att ha ringt Lars som är en av våra sju arkeologer och som stod som referens på fraktsedeln så klarnade det: Stammen kommer som jag förstår det från Nikkaluoktaområdet där den har fått ge plats för en väg. Stammen är intressant för oss eftersom det finns en gammal bläcka i den. En bläcka är en märkning som ristades/höggs in i stammar, till exempel för att visa  färdriktningar. (Obs. Blev tvungen att ringa upp Olof (även han arkeolog) för att friska upp minnet lite i vart stammen kom ifrån eftersom minnet är bra men kort – så tack Olof för lektionen!) Så stammen fick åka vidare till Björkskatan där vi har lokalerna för bland annat våra samlingar. Detta är en av sakerna som gör det så roligt att arbeta på ett museum – det kan komma in vad som helst och alltid lär man sig något nytt.

Här ser ni en bild på stocken med tillhörande bläcka. Fotograf: Jimmy Renlund © Norrbottens museum

Här ser ni en bild på stocken med tillhörande bläcka. Fotograf: Jimmy Renlund © Norrbottens museum

Annars har det varit en rätt vanlig dag på muséet. Pedagogerna har haft några grupper elever och det har kommit in lite konst till Vårsalongen. Sen har jag varit ut på jakt efter en projektorduk till kaféet. Eftersom vi nu efter ombyggnationen inte har någon möjlighet att fästa projektordukar mot väggen så införskaffade vi en med stativ. Så ikväll (onsdag) har den premiär när Torbjörn Riktig berättar om sin uppväxt på det skogssamiska nybygget Rikti Dokkas.

Projektorduk i kaféet. Fotograf: Jimmy Renlund © Norrbottens museum

Projektorduk i kaféet. Fotograf: Jimmy Renlund © Norrbottens museum

/Jimmy

Lämna ett svar