ARKEOLOGI _ FOTOGRAFI

Som fotograf på ett länsmuseum så får man många intressanta fotouppdrag från en bred verksamhet. Det kan vara alltifrån att dokumentera eftersläckningsarbetet efter Sveriges (då) största skogsbrand, en livs levande indisk spottkobra, konst, arkitektur, personporträtt och allmogeföremål till arkeologiska föremål av olika slag.

Ornerat bränt ben/horn (på lillfingernageln!), Haparandabanan. Foto: Staffan Nygren © Norrbottens museums bildarkiv

Ornerat bränt ben/horn (på lillfingernageln!), Haparandabanan. Foto: Staffan Nygren © Norrbottens museums bildarkiv

Jag började min anställning på Norrbottens museum 1991 och hade dessförinnan arbetat som medicinsk fotograf (också det en bred fotografisk verksamhet) och då bland annat gjort mängder med sk preparatfotograferingar, såsom bortopererade organ/organdelar, blås- och njurstenar och även makro- och mikroskopifotograferingar. Där ljussätter och avbildar man objekten för att beskriva dess form, färg och storlek (så att betraktaren av bilden skall kunna förstå omständigheterna).

Dessa fotografiska färdigheter som jag utvecklat under 17 år som sjukhusfotograf kunde jag direkt applicera när jag fick mina första fotografiska uppdrag av arkeologerna på museet. Nu fick jag plötsligt se och fotografera andra intressanta objekt – skärvor, brända ben, skrapor, pilspetsar och skrapstenar.

Skrapa. Foto: Staffan Nygren  © Norrbottens museums bildarkiv.

Skrapa. Foto: Staffan Nygren © Norrbottens museums bildarkiv.

Jag har någon gång beskrivit min karriär som ”från njursten till skrapsten”. Jag har fotograferat i ateljén otaliga arkeologiska föremål men även fotat och filmat ute på olika undersökningar och grävningar runt om i Norrbottens län. Arkeologi är intressant och det finns mycket kunskap att förmedla till allmänheten för en ökad förståelse om människans spår – våra rötter i denna landsända.

Yxa. Foto: Staffan Nygren © Norrbottens museums bildarkiv.

Yxa. Foto: Staffan Nygren © Norrbottens museums bildarkiv.

Mycket av det som jag dokumenterat sedan 1991 kommer snart att ingå i en ”storfilm” med arbetsnamnet ”ARKELOLOGI I NORRBOTTEN – 12 000 ÅR”.

Jag har ofta visat bilderna för mina barn och berättat om spännande fynd, om häftiga filmningar från helikopter ovanför utgrävningsplatser och om fantastiska föremål som tex stenåldersfolken använde. Vid något tillfälle så sa en av mina söner, imponerad av mina berättelser – ”om jag någon gång träffar en arkeolog så ska jag be om en autograf!”

Det tror jag banne mig att jag också ska göra …

Fingeravtryck. Foto: Staffan Nygren © Norrbottens museums bildarkiv.

Fingeravtryck. Foto: Staffan Nygren © Norrbottens museums bildarkiv.

Borrar i flinta, Lillberget Överkalix. Foto: Staffan Nygren © Norrbottens museums bildarkiv.

Borrar i flinta, Lillberget Överkalix. Foto: Staffan Nygren © Norrbottens museums bildarkiv.

Lokal 7, Haparandabanan. Ett flygfotografi kan ge en bättre förståelse av utgrävningsområdet, men ser förhållanden som eljest kan vara svåra att uppfatta från markperspektivet.  Foto: Staffan Nygren © Norrbottens museums bildarkiv.

Lokal 7, Haparandabanan. Ett flygfotografi kan ge en bättre förståelse av utgrävningsområdet, men ser förhållanden som eljest kan vara svåra att uppfatta från markperspektivet.
Foto: Staffan Nygren © Norrbottens museums bildarkiv.

En bra dag på jobbet, Filmning över utgrävningsplatserna nära Sangis, längs Haparandabanan. Foto: Carina Bennerhag © Norrbottens museums bildarkiv.

En bra dag på jobbet, Filmning över utgrävningsplatserna nära Sangis, längs Haparandabanan. Foto: Carina Bennerhag © Norrbottens museums bildarkiv.

Vid pennan:
Staffan Nygren
Fotograf/filmproducent
Norrbottens museum

Lämna ett svar