Storforsen, ligger 4 mil nordväst om Älvsbyn, är en av Europas största obundna forsar. Fallhöjden under de sista två kilometrarna är 60 meter och utgör en mäktig naturupplevelse. Idag lockar forsen mer än 150 000 besökare per år men kulturmiljön i området vittnar om att forsen och älven lockat människor i tusentals år.
Invid forsen finns idag lämningar från stenålder fram till 1900-talets flottnings- och skogsbrukslämningar. Här finns förhistoriska boplatser, kokgropar, fångstgropar och härdar till yngre lämningar som kolbottnar, tjärdalar, kojgrunder härrörande från skogsarbetare och flottare som arbetat vid forsen, rester efter flottledsbyggnader och grävda kanaler.
Området är unikt både i den mäktiga naturupplevelsen i form av forsen men också i den enastående kultur- och naturmiljön. I Storforsen får besökaren både upplevelsen och känslan av befinna sig invid en oreglerad älv, att få se, känna och höra dånet från de enorma mängderna vatten som rinner förbi en är oslagbart. Med en kort promenad kan man därefter se isälvsterrasserna från när havet svallade mot strandkanten när havet mötte älven för tusentals år sedan. Besökaren kan också ta del av de mänskliga aktiviteterna som bedrivits i området i form av tidigare nämnda boplatslämningar från jägare och samlare som vistats i området med början för över 7000 år sedan.

Inte minst lockar Döda fallet besökare. Ett område där man får uppleva hur älven slipat berggrunden under århundraden, årtusenden, jättegrytor och släta hällar bjuder in till att stanna upp, fota, det bildas bassänger där man kan bada och hällarna är utmärkta att ligga och sola på vid bra väder. Döda fallet skapades under de första ansträngningarna att göra flottningen förbi Storforsen enklare och mer effektiv. Försök att flotta timmer förbi Storforsen hade gjorts redan under 1860-talet men då närmast gjorts omöjliga på grund av forsens dåvarande sträckning som antingen slog sönder timret eller där stockarna fastnade i forsens grynnor. Mellan 1874-1878 byggdes därför de första ledarmarna med stenfyllda träkistor för att leda om älvens lopp som sedermera kom att skapa det som idag kallas för Döda fallet.

Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum. Public Domain.
Inom Storforsens naturreservat finns det även ett Skogsbruks- och flottningsmuseum. Skogsbruksmuseet öppnads 1972, ett år efter naturreservatsbildningen, och skildrar skogsbrukets utveckling fram till mekaniseringen på 1950-talet. Flottningsmuseet öppnades 1992 för att komplettera med älvens betydelse för transport, flottning, av lösflytande timmer.

Att museerna etablerades just i Storforsen var alltså ingen slump med tanke på platsens betydelse för flottning och skogsbruk. Museerna är unika i sina samlingar och de faktum att kojor och byggnader från olika epoker inom det äldre skogsbruket flyttats till området och därefter inretts med autentiska föremål. Norrbottens museum var med och byggde upp museerna tillsammans med Länsstyrelsen i Norrbotten och Älvsbyns kommun. Under tidigt 2000-tal övertog Älvsbyns kommun ansvaret för Skogsbruksmuseet medan Flottningsmuseet kvarstod i Norrbottens museums regi.
Anledningen till att Älvsbyns kommun övertog Skogsbruksmuseet var att kommunen då sedan en tid övertagit skötseln och driften av naturreservatet och att man med övertagandet önskade få en sammanhållen förvaltningen av hela området.
Tyvärr har kommunen inte levt upp till sitt ansvar för underhåll och skötsel av byggnaderna och kojorna inom Skogsbruksmuseet. Åratal av uteblivet underhåll talar nu sitt tydliga språk. Många kojor står numera direkt på marken på det nedersta timmervarvet, syllen har sen länge sjunkit ned i marken. Spåntak börjar ha gjort sitt och måste ersättas. Timmerknutar börjar separera i vissa av byggnaderna då tjälen genom åren gjort att syllen rört på sig och dragit isär dem. Inte ens basalt underhåll som att måla om de målade byggnaderna, sopa av taken eller städa ur kojorna har gjorts. Det två senare har istället Norrbottens museum fått utföra.

Kommunens uteblivna underhåll och skötsel fick sin kulmen med att man under föregående år även frånsade sig ansvaret för driften av naturreservatet.
Kojorna och byggnaderna inom Skogsbruksmuseet är idag i så dåligt skick att de är i behov av akuta åtgärder.

Mot bakgrund av detta har Norrbottens museum därför nu tagit initiativ till att upprätta en vård- och underhållsplan för samtliga byggnader inom museiområdet. När den är klar så kommer restaureringsåtgärder sedan att ta vid i form av kursverksamhet under 2023. Kurserna kommer att genomföras tillsammans med Älvsby folkhögskola som strävar efter att bli ett nav för hantverk och byggnadsvård i Norrbotten. I detta mångåriga åtagande samarbetar vi även med hantverkare, i detta skede primärt timmermän, samt med Sveaskog som äger marken inom naturreservatet som åtagit sig att bl.a. tillhandahålla virke.

Det finns inget annat museiområde i Norrbotten idag som skildrar skogsbrukets historia och därtill med autentiska byggnader och föremål, det vore en stor förlust för vår gemensamma historia om det fick förfalla bortom all räddning. Därför känns det naturligtvis glädjande att nu kunna förmedla att förfallets tidevarv är slut för Skogsbruks- och Flottningsmuseet i Storforsen. Ett av Norrbottens största besöksmål förtjänar bättre.
Mer information om denna satsning kommer tillsammans med berörda samarbetsparter i ett senare skede.
Vid tangentbordet, Nils Harnesk.
Hej Nils,
jag måste kanske korrigera dig lite grand, vad gäller museer inom området skogsbruk och flottning i Norrbotten: Det finns ju fler sådana museer, sånt som NBM har vara med och utvecklat:
– utställningar vid skogsarbetarkojorna i Jockfall, Överkalix
– utställningen om flottningen på Vassholmen i Kalix
– utställningen om historien kring Björkfors i Kalix (Kvarngården vid Sangisälven)
Utöver detta har jag i över 10 år jobbat med mitt “Ekomuseum Historisk skogsexport från Kalix älvdal” (www.historiskskogsexport.se). Ja, jag vet att utformningen på ovanstående exempel är annorlunda än vid Storforsen. Här handlar det om kulturmiljöer på ursprunglig plats och ligger utspritt inom Kalix älvdal. Jag har kompletterat med mindre utställningar på flera platser.
Jag hade själv en övergripande fysisk utställning på Vassholmen om ca 100 kvm. Den stod tidigare också en sommar i Överkalix. Kalix kommun ställde upp med enklare lokaler för utställningen, men valde förvånande att säga upp vårt avtal strax före pandemin. Trots att det inte kostat dem något. Först i sommar har jag varit där och plockat bort utställningen slutligen, efter 2 år av pandemi-somrar. Den ligger nu slutligt magasinerad i Gästrikland p.g.a. bristande intresse, sedan någon vecka tillbaka.
Jag har ju också informerat NBM om ekomuseet, som är finansierat av mig själv (genom ideellt arbete), några föreningar och av Länsstyrelsen resp. Riksantikvarieämbetet. NBM och kommunerna har inte bidrag till detta alls.
Men som tur är, finns innehållet (och mer därtill) digitalt, som digitala utställningar och ett digitalt museum på http://www.historiskskogsexport.se. Och då behöver man ju inte ens besöka Norrbotten fysiskt för att ta del av materialet, utan kan ju sitta var som helst. Kanske i Gästrikland, t.ex…
Med vänlig hälsning
Magnus Cedergren
civ.ing. Datateknik,
fil.mag. i kultur- och mediegestaltning,
2 st separata 2-åriga högskoleexamina i Arkeolog resp. Historia.
Tack Magnus för din återkoppling. Du har helt rätt i det du skriver. Samtidigt är Storforsens skogsbruks- och flottningsmuseum unikt i Norrbotten, dels i storleken och sammansättningen av autentiska byggnader, dels kronologiskt i att de speglar en lång period av skogsbruk och dels i föremålen, som brukats i länet, under samma period som byggnaderna. Plus att det återfinns i den unika naturmiljö som Storforsen trots allt är. Så det var inte avsett att förringa några andra utställningar eller platser som lyfter fram skogsbruket eller flottningen, bara att lyfta fram miljön i sig. Mvh, Nils Harnesk.