Arkeologer ut på grönbete!

Nu är det sista fredagen innan vi drar ut i fält på allvar.

Frida Palmbo och jag har provkört en totalstation inför en kommande undersökning vid väg 880 vid byarna Huuki och Aareavaara. Vi ville testköra för att se att allting fungerar som vi tänkt oss. Det har varit en hel del datakrångel de senaste veckorna och Åsa Lindgren och Frida har slitit som djur för att få programvarorna i våra datorer att fungera inför fältsäsongen. De klarade av det och de har min fulla beundran. Ingen av oss studerade för att bli datatekniker, men Åsa och framför allt Frida har en fantastisk förmåga att tala en trilskande dator tillrätta. Men nu verkar allting vara i sin ordning, både totalstation, handdatorer och bärbara datorer. Sade jag att fältsäsongen börjar på måndag…? Puh…

Åsa tar med sig Nils Harnesk, Tor-Henrik Buljo och mig till Masugnsbyn och Vittangi för att göra en utredning för nya vägbyggen, förbifarter som ska leda malmtransporterna utanför byarna. Utredningar innebär alltså att vi letar efter fornlämningar inom den yta som ska exploateras. Vi börjar på måndag och Åsa har jobbat i ett par dagar med att förbereda det sista praktiska innan vi åker. Vi hade en liten genomgång nu idag om vad vi ska göra och vad vi ska ta med oss och vem som ska gå i par med vem. FÖrsta jobbet på säsongen brukar alltid innebära att någonting glöms kvar hemma. Åtta fältarbetsdagar är planerade för den utredningen.

Sedan följer ett antal utredningar till under juni och första halvan av juli. Lars Backman ska leda en utredning i Överkalix med mig som medhjälpare, Nils sitter just nu och räknar på en annan utredning i trakterna av Gällivare. Och så ska Frida leda grävningen vid väg 880, med Lars och mig som medhjälpare.

Carina och Frida ska också förbereda för arkeologidagen. Det är nu under försommaren som de har tid att förbereda, för resten av säsongen ser vi alla ut att få fullt upp med att göra, om allting går som det ska…

Men jag nöjer mig med denna korta redovisning fram till och med semestrarna som vi trots allt planerat in även denna sommar. Vad som händer därefter får ni läsa i kommande blogginlägg.

Vid tangentbordet idag: Olof Östlund

Lämna ett svar