Godbitar från 2015

Så, nu har 2015 nått sitt slut och 2016 står för dörren! Jag tänkte att det kan passa bra att plocka fram några godbitar från året som gått.

Arkeologiska uppdrag

Vi arkeologer har som vanligt utfört ett antal arkeologiska uppdrag. Några har varit av standardkaraktär och kanske inte så intressanta, men andra har varit desto mer spännande och givande. Vi har till exempel fått intressanta resultat av lipidanalyser från gropar i klapper, en fornlämningstyp som tidigare inte gett så mycket vid undersökningar. Förundersökningen presenterades i ett tidigare blogginlägg. Slutundersökningen håller på att avrapporteras, så dess resultat kommer att presenteras framöver – håll ögonen öppna!

Vi har gjort några intressanta räddningsundersökningar under året. En räddningsundersökning är en arkeologisk insats som utförs när en fornlämning har skadats, eller är på väg att skadas. Först ut var en favorit i repris – Silbojokk, som jag skrivit/tjatat om tidigare här på bloggen. Mest lyckat i detta sammanhang var de dialogmöten, visningar på plats och den uppmärksamhet vi fick i media. Det är alltid roligt när det vi gör når allmänheten! Jag kan lova att det kommer fler inlägg här på bloggen om själva undersökningen och dess resultat när rapporten är godkänd och alla analyser är färdiga.

Arkeolog Lars Backman berättar om räddningsundersökningen på plats i Sibojokk. Foto: Åsa Lindgren

Arkeolog Lars Backman berättar om räddningsundersökningen på plats i Silbojokk. Foto: Åsa Lindgren

En räddningsundersökning utfördes i Jokkmokk, då ett ledningsschakt tagits upp tvärs igenom området för gamla marknadsplatsen – en fornlämning känd sedan tidigare, som även är tillgängliggjord med informationsskyltar. Undersökningen gick ut på att lokalisera och beskriva anläggningar och fynd i schaktväggar och schaktmassor. Ett frustrerande arbete, då det mesta är omrört och förstört… Frustrerande är det även när mätutrusningen krånglar.

Arkeolog Dag Lantz mäter in ledningsschaktet, som tagits upp utan tillstånd från Länsstyrelsen.

Arkeolog Dag Lantz mäter in ledningsschaktet, som tagits upp tvärs igenom fornlämingen. Foto: Lars Backman

Metodutveckling

Spännande är det sökhundsprojekt Frida Palmbo och Olof Östlund jobbar med. En positiv överraskning i sammanhanget var det framgångsrika sökhundsprojektet på Öland, som uppmärksammades i Vetenskapens värld: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hundar-hjalper-arkeologer

Dokumentation

I Kiruna fortsätter dokumentationen av byggnader som kommer att försvinna i och med stadsomvandlingen. I år är det Kiruna stadshus som varit i fokus och engagerade i det arbetet är etnolog Sophie Nyblom, bebyggelseantikvarie Jennie Björklund, fotograferna Daryoush Tahmasebi och Staffan Nygren, samt arkitekt Lars Gezelius.

Sophie Nyblom och Jennie Björklund har skrivit om detta i tidigare blogginlägg, här är ett exempel.

Kiruna stadshus. Foto: Daryoush Tahmasebi

Kiruna stadshus. Foto: Daryoush Tahmasebi

Stadsomvandlingen, eller stadsflytten som den även kallas, har varit på tapeten åtminstone sedan 2004 och att flytta en stad låter ju onekligen häftigt och unikt. Nu är det inte så att Kiruna kommer att plockas upp med rötterna och flyttas i sin helhet till en annan plats, som det kanske låter när det pratas om stadsflytt. Det rör sig istället om en stadsomvandling som att sker i etapper under en längre tid, i ett tempo som delvis styrs av gruvans framfart. Den i sin tur styrs av marknadspriserna på järn. Nu blev jag lite nyfiken på hur ovanligt det är att städer, eller samhällen flyttas, så jag googlade på det och hittade bland annat detta:

http://gizmodo.com/moving-mountains-six-cities-and-towns-that-were-comple-1436927345

Publik verksamhet

Vår avdelning har även varit engagerad i olika publika verksamheter. Bland annat utställningen Inland (Inland, nyhetslänk, Norrbottens museum). Utställningen var resultatet av ett samarbetsprojekt med Västerbottens museum, Jamtli och Murberget. Norrbottens museum presenterade Nybyns trädgård, Udda med Flit och Anna-Stina Svakko.

Undertecknad bidrog till Månadens föremål för augusti på museets hemsida. Fynden och övriga elva månaders föremål presenteras just nu i utställningen Årets föremål 2015. Utställningen står till och med 18 januari, så passa på att besöka den nu under helgerna!

I början av december anordnade vi konferensen Förhistoria och medeltid i och kring Norrbotten, där 24 föreläsare berättade om de senaste årens undersökningar och forskning som rör Norrbotten på ett eller annat sätt. Det var en mycket lyckad och trevlig tillställning som kändes väldigt angelägen och viktig. Vi hoppas att detta kan bli ett återkommande evenemang framöver!

I februari höll vi på att trilla av stolarna, då slog vi blogg-rekord, med nästan 7000 individuella besökare. Detta ska jämföras med en vanlig månad, då vi har mellan 1000-2000 besökare. Det var etnolog Sophie Nybloms inlägg Gnuss får lambada att framstå som Bolibompa som stod för denna succé.

Med förhoppning om ett lika spännande och givande 2016 önskar vi våra läsare ett riktigt Gott Nytt År!

/ Åsa Lindgren, arkeolog

Lämna ett svar