Gruvor, regn och fornlämningar

Halloj kära läsare!

Ingen höst här på museet är komplett utan några korta insatser i malmfälten innan snön faller. I år utförde vi en kompletterande utredning kring Mertainen där LKAB åter tänker öppna en gruva. (Se tidigare blogginlägg av Frida Palmbo: http://kulturmiljonorrbotten.com/2011/10/27/mertainen/ )Vädret har ju inte varit perfekt så det hela blev en blöt tillställning och vi hittade endast en barktäkt. Men vi fick se en skaplig älgtjur på ca 14 taggar och en hel del björnspår så vi hade rätt kul ändå.

Barktäkt vid Mertainen. © Norrbottens museum

Barktäkt vid Mertainen. © Norrbottens museum

Efter myrarna kring Mertainen bar det av till myrarna kring Aitik utanför Gällivare. Även där har vi varit vid ett flertal tillfällen och gjort olika arkeologiska insatser. Det kunde regna i Gällivare också visade det sig, men här hittade vi fler lämningar. Dels kulturlämningar som t.ex. en myrhässja. Man kan inte annat än att bli imponerad över de avstånd man tagit sig från byarna och ut i myrarna för att slå och hässja det som växte där.

En myrhässja sk Saurat. ©Norrbottens museum

En myrhässja sk Saurat. ©Norrbottens museum

Vi hittade också en del härdar (arran), hela 6 st faktiskt. De flesta låg vid små tjärnar med flacka stränder. Vid en tjärn låg en grupp på tre härdar och vid en annan två. En ensamliggande låg på en ås mellan två myrar. Härdarna i gruppen med tre var rejält stora. 1,5 till nästan 2 meter långa och med stora kantstenar. Sådana härdar har vid undersökningar ibland gett medeltida dateringar men hur gamla just dessa är vet vi inget om ännu.

En härd. © Norrbottens museum, notera att solen lyste en dag!

En härd. © Norrbottens museum, notera att solen lyste en dag!

Mer ”normalt” arbetsväder, länge leve regnrocken! © Norrbottens museum.

Mer ”normalt” arbetsväder, länge leve regnrocken! © Norrbottens museum.

Vid tangent bordet

Lars Backman

1 svar på ”Gruvor, regn och fornlämningar

  1. Pingback: 10 år som arkeolog på Norrbottens museum | Kulturmiljö vid Norrbottens museum

Lämna ett svar