Pressvisning och vernissage

Igår var det pressvisning för vår utställning Drömmar av silver, vingar av guld. Både NSD (Norrländska Socialdemokraterna) och Piteå-Tidningen var på plats för att prata med oss som ligger bakom utställningen. Idén om denna utställning uppkom när Ulf Renlund, som är utställnings- och programansvarig här på Norrbottens museum, frågade oss arkeologer om vi ville göra en utställning i Runda rummet, som ligger i anslutning till Kafé Nittonhundra på Norrbottens museum inne i centrala Luleå.

Markbygden. Foto: Daryoush Tahmasebi © Norrbottens museum

Markbygden. Foto: Daryoush Tahmasebi © Norrbottens museum

Den röda tråden
Vår utgångspunkt i utställningen blev de arkeologiska utredningar vi gjort i Markbygden i somras, med anledning av Svevinds/Markbygden Vinds planer på att etablera en stor vindkraftpark i området. Vid utredningarna hittade vi bland annat en kavelbro som ligger i sträckningen för Kristinavägen. Det är just Kristinavägen som har fått bli den röda tråden i utställningen, då vi gör ett antal nedslag efter denna transportled. Ett av nedslagen görs i Silbojokk där Norrbottens museum gjort arkeologiska undersökningar. Åsa har bloggat om Silbojokk i ett tidigare inlägg, som Du hittar här:

Silbojokk, en fascinerande historia

Hur utställningen har tagit form
Förutom undertecknad involverades Carina Bennerhag, Åsa Lindgren och Lars Backman. Det är vi arkeologer som tagit fram faktainnehållet i utställningen. Anja Wrede, Mirjam Jonsson och Robert Pohjanen, personal på Bildarkiv och Samlingar, har hjälpt oss att plocka fram både arkeologiska och kulturhistoriska föremål ur Norrbottens museums samlingar. Fotograf Daryoush Tahmasebi har förutom med egna bilder bidragit stort med hjälp av föremålsfotografering och utskifter av bilder och kartor. Ulf har tillsammans med Jeanette Sundqvist, som också är programansvarig, granskat och berarbetat de faktatexter som vi arkeologer har tagit fram, så att de blivit lite mer publikvänliga. Slutligen har vi haft stor hjälp av Maria Wiggefors som är utställningstekniker, som målat, byggt, monterat bilder och som med diverse annat småfix hjälpt oss att formge utställningen.

Vindkraftverk i Markbygden. Foto: Carina Bennerhag © Norrbottens museum

Vindkraftverk i Markbygden. Foto: Carina Bennerhag © Norrbottens museum

Vernissage
Nu på söndag har utställningen Drömmar av silver, vingar av guld vernissage på Norrbottens museum, kl 13.00. Undertecknad kommer att närvara tillsammans med Carina Bennerhag och Åsa Lindgren. Vi kommer kort berätta litegrann om utställningen och därefter kommer Maria Söderberg, som kommer att prata och visa bilder om Nasaleden. Varmt välkomna!

Vid tangentbordet denna soliga fredag:
Frida Palmbo

Lämna ett svar